Estival Travel » Vacante in strainatate » Turcia » Informatii utile » Details
versiune pentru tiparire Informatii Utile Turcia
TURCIA / Informaţii utile
Turcia este pământul cu o mie de feţe, unde tradiţia este încă prezentă în zilele noastre. Este renumită pentru plajele cu nisip, culoarea turcoaz a mării, pentru verile lungi însorite, pentru comorile sale unice din antichitate și nu în ultimul rând pentru bogățiile naturale ca Pamukkale sau Cappadoccia. Este regiunea de tranzit spre Europa și Africa, unde în partea estică, muntele sfânt veghează legenda lui Noe. Turcia este renumită pentru ospitalitatea pe care locuitorii săi o arată față de turiști, dar și pentru bucătăria sa care deține unul dintre locurile fruntașe în lume.
Fus orar
Ora Turciei este aceeași cu ora României.
Durata zborului
Cluj Napoca – Antalya: ~2 ore.
București – Antalya: ~1,5 ore.
Timișoara – Antalya: ~2 ore.
Transferuri
Vă rugăm să luați în considerare că transferul la și de la hotel la aeroport se va efectua în ordinea amplasării hotelurilor.
Limba oficială
Este turca. Aproape peste tot se vorbește engleza și germana.
Moneda oficială
Moneda oficială este lira turcească. 1 EUR = 2,21 TRY (curs valabil în decembrie 2009) Banii se pot schimba la bancă, hoteluri și în aeroport. Cărțile de credit acceptate sunt American Express, Visa, Master Card.
Reprezentanță
Ambasada României în Turcia
Ankara, Bukres SOK 4 – Cankaya
Tel: + 90 312 4663706
Fax: + 90 312 4271530
Ambasada Turciei în România
București, Calea Dorobanți, nr.72
Tel: + 40 21 2100279
+ 40 21 2103715
Fax: + 40 21 2100407
Condiții de intrare în țară
Pentru a intra în Turcia este nevoie de pașaport valabil 6 luni.
Închiriere mașini
Conducătorul auto trebuie să aibă minim 21 de ani și să dețină carnetul de minim 1 an. Recomandăm permisul de conducere internațional. Stilul de condus este civilizat, se recomandă închirierea de mașini.
Asistență medicală
Spitalele sunt bine dotate. Medicamentele prescrise sunt bine de adus de acasă. Sunt recomandate măsurile de precauție contra țânțarilor și folosirea cremelor solare cu factor ridicat de protecție. Pentru urgențele medicale adresați-vă personalului hotelier. Onorariile medicale se achită la fața locului și se decontează de către societatea de asigurări la care ați încheiat asigurarea medicală.
Curent electric
220 V. Toate hotelurile sunt dotate cu prize conform normelor internaționale.
Evaluarea hotelurilor
Clasificarea hotelurilor se face conform normelor locale. Restaurantele au aceeași clasificare cu cea acordată hotelurilor întrucât sunt facilități ale hotelurilor, nu unități separate de alimentație publică.
Istorie
Mulţi dintre savanţi consideră că Anatolia este ţara de origine a indo-europenilor. În jurul anului 7500 î.Ch., s-au construit primele oraşe istorice şi s-au format primele state din popoare nomade. Împrejurimile Antalyei erau populate încă din epoca de piatră, dar istoria ei propriu-zisă o putem urmări abia din secolul al II-lea î.Ch. Oraşul a fost întemeiat între anii 159-138 î.Ch. de către regele Pergamului, Atalos II, de unde a primit şi numele Attaleia. Mai târziu, împreună cu Pergam, a ajuns sub jurisdicţia Imperiului Roman. Atracţia istorică cea mai importantă din vremea romanilor este poarta lui Hadrian, care a fost iniţial construită ca arc de triumf în anul 130. Dominaţia romană a ţinut până în anul 395 după care până în 1207 a aparţinut Imperiului Bizantin. Simbolul Antalyei, minaretul Yivli, adică „minaretul flaut”, a fost construit în 1230 de renumitul lider, Alaeddin Keykubad. Turcii prin atacuri succesive au cucerit toate posesiunile bizantine din Asia Mică, trecând şi în Europa, urmând ca la sfârşitul secolului al XIV-lea să se extindă spre teritoriile balcanice. În sec. XIV-XV, turcii adaugă Bulgaria, Serbia, Grecia, Albania, Bosnia şi Herţegovina. Imperiul otoman ajunge la apogeul expansiunii teritoriale şi puterii sale după cucerirea Armeniei, Mesopotamiei, Siriei, Egiptului, Tunisiei, Algeriei şi o parte a Ungariei. Regimul centralizat al imperiului otoman a funcţionat mai peste 400 ani, după care a înregistrat pierderi teritoriale în urma conflictelor interne, răscoalelor şi războiului dus cu ruşii. Antalya, cu excepţia invaziei italiene din 1920, totdeauna a fost sub jurisdicţie turcească. În 1923, are loc proclamarea Republicii Turceşti de Mustafa Kemal Ataturk. La iniţiativa acestuia este realizat un amplu program de reforme vizând modernizarea vieţii economice, sociale şi politice a statului (abolirea sultanatului, separarea religiei de stat, introducerea calendarului european). Datorită modernizării, Antalya a devenit un adevărat paradis turistic. Azi, oraşul este centrul Turciei. De-a lungul a 10.000 de ani de istorie, Turcia a înglobat 20 de civilizaţii fascinante, cărora nu li s-au descoperit încă toate secretele.
Date geografice
Această regiune a Mării Mediterane de 21.600 km este numită pe drept Riviera Turcească. Se situează la poala vestică a munţilor Taurus, iar în sud se întinde o câmpie cu climă mediteraneană, fiind zona cea mai importantă din punct de vedere agricol al Turciei. Litoralul Mării Mediterane este caracterizat de apa cristalină a mării, de plajele cu nisip, pe alocuri stâncoase, de liniştea golfurilor, e cascade pitoreşti, de plantaţii de cedru şi de păduri de brazi. Golful Antalyei se întinde până la graniţa cu Siria, este regiunea de o importanţă majoră din punct de vedere turistic. Centrul ţinutului este oraşul Antalya, situat direct pe malul mării, în partea vestică a golfului.
Transporturi
Cel mai răspândit mod de circulație în Turcia este autobuzul, aici existând peste 200 de companii care au curse de distanță, condiții bune și prețuri rezonabile. Rețeaua de cale ferată nu este devoltată. Pentru circulația în oraș, se recomandă folosirea miniautobuzului, întrucât circulă des și este ieftin sau cu taxiurile locale. Întrucât stilul de condus pe riviera turcă este foarte civilizat, se poate apela la închirierea de mașini și motoare, dar se recomandă orientarea temeinică referitoare la prețuri pentru că pot fi foarte diferite.
Cumpărături
Cumpărăturile se pot face fie pe strădulețele piețelor, unde prețurile sunt mai mici și se poate negocia, fie în centrele comerciale, unde mărfurile sunt mai scumpe și de o mai bună calitate. Patronii magazinelor nu se grăbesc niciodată și sunt gata să îndeplinească toate dorințele turiștilor. Manufactura are o tradiție importantă în Turcia, cele mai cunoscute fiind covoarele țesute manual. Dacă dotiți să scoateți din țară covoare, trebuie să păstrați chitanța de cumpărare. Nu în ultimul rând, sunt importante și magazinele aurarilor, unde se confecționează bujuterii din aur de 14 carate. Magazinele, în general, sunt deschise înainte de prânz, apoi după masă până seara târziu. Majoritatea magazinelor sunt închise în timpul siestei de după-amiază. În stațiuni, majoritatea magazinelor sunt deschise și la sfârșit de săptămână.
Mâncăruri și băuturi
Bucătăria turcească este renumită în întreaga lume. Turcii nu mănâncă carne de porc, ci de vită, vițel, miel și oaie. În loc de vin, ei preferă berea (Efes) și rakiul, un fel de coniac pe bază de struguri, cu aromă de anason. Gătesc foarte condimentat. Mâncărurile tradiționale ca kebabul, shish kebabul, pilaful sunt ca și gyrosul grecesc. Deserturile sunt foarte dulci (de obicei sunt îmbibate în miere) și conțin fructe, nuci, alune, migdale.
Bacșiș
Conform standardelor internaționale din turism, se obișnuiește să se lase cca. 10% din totalul consumației.
Excursii facultative
Programele facultative sunt organizate de agențiile locale, motiv pentru care reclamațiile cu privire la desfășurarea acestora trebuie făcute la fața locului și adresate organizatorului. Reclamațiile făcute la revenirea în țară privind excursiile facultative, nu pot fi luate în considerare. Vă recomadăm să achiziționați excursiile facultative prin reprezentanții noștri locali.
Antalya
Oraşul cu 500 mii de locuitori este capitala Rivierei turceşti şi totodată cea mai importantă staţiune. Această metropolă se află în sudul Turciei, situată pe platoul Pamfilia, la poalele munţilor Taurus. Attaleia, numele antic al Antalyei, provine din cel al regelui Pergamului – Attalos II Philadelphius, care a întemeiat oraşul pe malul mării, în anul 150 î.Ch. După cum atestă însă săpăturile arheologice, Antalya şi împrejurimile existau încă de la începuturile omenirii. Astăzi, oraşul este parte a Coastei de Azur a Turciei, un ţinut minunat, plin de soare, mare şi istorie. Deoarece oraşul modern se află peste ruinele predecesoarelor sale, există foarte puţine rămăşiţe din vechea Antalya. Centrul istoric al oraşului se află în jurul portului. Din fortificaţiile care înconjurau odată oraşul, mai există doar turnul Hidirlik. Atracţia istorică cea mai importantă este poarta lui Hadrian, care a fost iniţial construită ca arc de triumf şi Yivli, adică „minaretul flaut”, care aparţine de moscheea Ulu construită în secolul al XIII-lea. Azi, în oraşul istoric găsim case vechi turceşti, restaurant şi multe magazine drăguţe. Spre vest şi spre est de oraş se întind plaje lungi, unde se construiesc noi staţiuni, cum ar fi Asku şi Lara, cu hoteluri cu servcii de calitate, situate pe plaja cu nisip fin şi apa puţin adâncă.
Alanya
Oraşul cu 117 mii de locuitori este cea mai estică dintre toate staţiunile, fiind situat la 130 km de Antalya. Atracţia principală a localităţii este steiul cu fortăreaţa înălţată mult deasupra nivelului mării, construită de renumitul lider Alaeddin KeyKubad. Fostul oraş al piraţilor este mai întâi de toate foarte frumos. Renumele său este dat de plaja lungă pe care îşi petreceau timpul, demult odată, Antoniu şi Cleopatra. De altfel, plaja cea mai cunoscută se numeşte Cleopatra Beach, unde nisipul a fost adus din Egipt, după cum zice legenda. Alanya a fost primul oraş din Turcia care a primit drapelul albastru al ONU ca recunoaştere pentru curăţenia şi frumuseţea sa. Plaja din partea estică a oraşului este denumită după Alaeddin şi aici se găseşte turnul Kizil Kula (Turnul Roşu) cu o înălţime de 35 m, construit în secolul al XIII-lea, veghind asupra portului. O altă atracţie aparte ar mai fi peştera Damlatas, renumită pentru aerul ei cu efect vindecător. Alanya este căutată pentru bazarurile sale şi pentru viaţa de noapte activă ceea ce atrage foarte mulţi tineri. Turiştii sunt aşteptaţi în staţiunile din apropiere, cum ar fi Incekum, Konakli sau Turkler, unde se poate ajunge uşor cu miniautobuzul.
Side
Fostul sat pescăresc se află pe o peninsulă la 60 km de Antalya. Locul este înconjurat de câmpuri verzi, roditoare. După Strabon, în secolul al VII-lea î. Ch., portul a fost întemeiat de corăbieri greci, iar numele oraşului înseamnă „rodii”. Oraşul antic a fost un port important în partea estică a mării Mediterane, mărturie aduc zidurile oraşului şi teatrul, ambele fiind bine conservate. În curând, Side va devein una dintre cele mai importante staţiuni litorale din Turcia. Acest lucru se datorează plajelor cu nisip fin, vestigiilor istorice din zonă şi nu în ultimul rând, atmosferei aparte. Strada principală este plină cu mici magazine, baruri şi restaurante.
Kemer
Fostul sat pescăresc se situează la 45 km sud-vest de Antalya, în partea joasă a Munţilor Taurus. Regiunea este caracterizată de centrul oraşului Kemer cu porturi de iahturi, cu faleza de-a lungul plajei, cu magazine, baruri, restaurante şi locuri de distracţii. Plaja în marea majoritate este cu pietricele, iar apa mării este cristalină.
Belek
Este una dintre cele mai noi staţiuni din partea sudică a Turciei, situată la est de Antalya. Hotelurile construite pe plajele largi cu nisip au capacităţi de calitate superioară. Este renumit, mai ales, pentru cele patru terenuri de golf.
Pergam
Oraşul Pergam a fost întemeiat în anul 1000 î.Ch., a ajuns sub jurisdicţie persană, iar mai târziu sub cea romană. Este unul dintre cele mai bine conservate oraşe romane, cu fântâni, cu poarta sudică cu cele două turnuri în formă de cilindru şi cu cel mai mare stadion din Asia Mică, cu o capacitate de 12 mii de spectatori.
Aspendos
Oraşul se află la aproximativ 30 km de Antalya. În vremea grecilor, a fost un port important cu o economie dezvoltată şi cu râul Koprusuyu navigabil. Atracţia principală a oraşului antic este teatrul cel mai bine conservat din zona Mării Mediterane, acoperit aproape în întregime cu marmură, construit în vremea lui Marcus Aurelius (161-180 d.Ch.), cândva cu o capacitate de 20 mii de spectatori. În zilele noastre funcţionează ca şi muzeu, iar în fiecare an, în iunie, se organizează aici un festival de operă.
